Danh Sách Các Giáo Phái "Có Vấn Đề" Cần Quan Tâm

07/10/20183:36 CH(Xem: 64804)
Danh Sách Các Giáo Phái "Có Vấn Đề" Cần Quan Tâm

DANH SÁCH CÁC GIÁO PHÁI "CÓ VẤN ĐỀ"
CẦN QUAN TÂM
Biên tập: Hoàng Liên Tâm
Updated: 10-7-2018

"When teachers break the precepts, behaving in ways that are clearly damaging to themselves and others, students must face the situation, even though this can be challenging, criticize openly, that's the only way." His Holiness the Dalai Lama
"Khi các Pháp sư phá giới, có những hành vi rõ ràng gây tổn hại cho bản thân họ và những người khác, các Phật tử phải đối mặt với tình hình, mặc dù điều này có thể gây nên thử thách, chỉ trích công khai, đó là cách duy nhất. " Đức Đạt Lai Lạt Ma

Vào ngày 16-19 tháng Ba, năm 1993, một cuộc họp quan trọng được tổ chức tại Dharamsala, Ấn Độ, giữa Đức Đạt Lai Lạt Ma thứ 14 và 22 vị Pháp sư (Dharma Teachers) người Tây Phương đến từ các truyền thống Phật giáo lớn ở Âu Châu và Mỹ Châu. Ngoài ra còn có sự hiện diện của các vị Lạt ma Tây Tạng Drikung Chetsang Rinpoche, Rinpoche Pachen Otrul, và Amchok Rinpoche. Mục đích của cuộc họp là để thảo luận công khai một loạt các vấn đề liên quan đến việc truyền bá Phật Pháp đến những vùng đất phương Tây. Một bản văn được công bố sau buổi họp như sau:

dharmateacher"Mỗi Phật tử theo học Phật Pháp cần phải được khuyến khích vai trò trách nhiệm của họ khi phải đương đầu với vị Pháp sư của mình về các hành vi không đạo đức của vị thầy. Nếu không có dấu hiệu của sự cải thiện, các Phật tử không nên ngần ngại công bố công khai các hành vi không đạo đức, trong đó có những bằng chứng không thể chối cãi của vị Pháp sư. Việc này cần được thực hiện rõ ràng công khai các hành vi không đạo đức này là không phù hợp với giáo lý Phật giáo. Không ai, bất kể người đó là bậc thầy có đẳng cấp hay tự cho mình đạt được đẳng cấp cao về chứng ngộ Phật Pháp, có thể đứng trên giới luật và các chuẩn mực đạo đức..” [01]

Ký tên:
Fred von Allmen, Brendan Lee Kennedy, Ven. Ajahn Amaro, Sensei Bodhin Kjolhede, Jack Kornfield, Martine Batchelor, Dharmachari Kulananda, Stephen Batchelor, Roshi Jakusho Bill Kwong, Alex Berzin, Lama Namgyal (Daniel Boschero), Ven. Thubten Chodron (Cherry Greene), Ven. Tenzin Palmo, Lama Drupgyu bạn thân thiết Chapman), Ven. Thubten Pende (James Dougherty), Lopon Claude aEsnee, Lama Surya Das (Jeffrey Miller), Edie Irwin, Robert Thurman, Junpo Sensei (Denis Kelly), Sylvia Wetzel.


"
Các Pháp sư và các giáo phái được liệt kê ở cuối bài này đã có những khiếu nại nghiêm trọng về hành vi của họ và / hoặc giáo lý. Việc công bố này chỉ là cảnh báo, nhất là đối với những người mới bước vào đạo, về những vấn đề tiềm năng đã có hoặc sẽ có thể gây tranh cãi của các giáo phái này. Đặc biệt là ở Trung Quốc, Đài Loan và những Pháp sư đến từ đó, tôi khuyên bạn nên thận trọng khi vị Pháp sư nào đó được gọi là "Phật sống", là đấng "Tối Thượng Phật". Chỉ riêng điều này đã đi ngược lại tất cả các ý tưởng của Phật giáo về sự khiêm tốn. Đó là chưa kể đến việc vị này rao giảng về việc thực hànhthể đạt đến giác ngộ tức thời, hứa hẹn sự giàu cónổi tiếng. Hãy thận trọng!...” [02]

Trong danh sách này, ngoài Ching Hai “Vô Thượng Sư” Thanh Hải, (xem links: Sự Thật Về Tà Đạo Thanh Hải Vô Thượng Sư ), Michael Roach, Một Nhà Sư Phật Giáo Mê Kim Cương, Lý Hồng Chí của Pháp Luân Công mà rất nhiều người trên thế giới biết đến, chúng ta còn thấy một vị được gọi là "Phật sống" đến từ Trung Hoa lục địa sang Hoa Kỳ, tự xưng là “Tối Thượng Phật” (Highest Buddha), người lãnh đạo tối cao của đạo Phật, Đức Giáo Hoàng của Phật Tử toàn cầu (Buddhist Pope) mà tiếng Anh có ba danh xưng: "Dorje Chang Buddha III /Wan Ko Yee /Wan Ko Yeshe Norbu". Một vị Phật không có lịch sử, không có ai biết, không gốc tích. Về vị này, xin có đôi chút thông tin:

Dorje Chang Buddha III
Dorje Chang Buddha III

Theo thông tin từ trang web http://shii.org/knows/Master_Wan_Ko_Yee Tối Thượng Phật” Dorje Chang Buddha III, Wan Ko Yeshe Norbu di cư đến Hoa Kỳ từ Trung Quốc (không rõ vào lúc nào). Ông được tán tụng“Đức Phật Kim Cương Trì” đời thứ 3 – một hóa thân của Phật Kim Cương Trì – đã thông tuệ Ngũ minh, Hiển và Mật thừa, thể hiện khả năng khác thường của mình. Tuy nhiên, trên mạng Internet lại không có nhiều thông tin về sự chứng đắc của Wan Ko Yeshe Norbu, ngoài quyển sách “Dorje Chang Buddha III, a Treasury of True Buddha-Dharmatán dương ông là Đức Kim Cương Trì thứ 3 do các đệ tử của ông xuất bản.

Theo thông tin từ trang blog Barthsnotes.com, Đài BBC Anh Quốc đã từng liên lạc với các tổ chức Phật giáo, bao gồm cả văn phòng của Đức Đạt Lai Lạt Ma ở Dharamsala nhưng chưa bao giờ nghe nói về “Tối Thượng Phật” Wan Ko Yeshe Norbu.

Trang web microputt.net, một công ty được lập ra để bán các bức tranh của ông xác nhận rằng Wan Ko Yeshe đã được công nhận là thành viên của Viện hàn lâm Nghệ thuật Vương Quốc Anh [3]. Tranh của ông được đem trưng bày nhiều nơi trên thế giới và có giá bán rất cao. Trong trang web vừa nêu, nói rằng chính phủ Trung Quốc ủng hộ cho lập bảo tàng viện cho Wan Ko Yeshe Norbu ở Sichuan.

Việt Nam có một trang web http://tuyenphap.com, tán tụng Wan Ko Yeshe về các sự kiện linh thánh của ông như “cá rồng đứng thẳng trên mặt nước và cúi lạy để thể hiện sự tôn kính đối với ngài, một vết thương do thủy tinh đâm đã biến mất không để lại sẹo sau một giờ chảy...[3], cây dạ lan hương chảy ra nước cam lồ trong ngày sinh nhật của ngài, con sóc cúng dường bơ cho ngài…” Chưa hết ly kỳ, cũng theo trang web này: “… Ngài còn sử dụng sức mạnh của Phật Pháp để chữa bá bệnh cho chúng sinh và nhất là "xử lý chứng bệnh Thành Trụ Hoại Không của chúng sinh hữu tình, vô tình trong vũ trụ..."

Trong bảng mới update 2018 của tổ chức A View on Buddhism có bổ túc thêm hai vị thầy lớn, nổi tiếng trong cộng đồng Phật Giáo toàn cầu, có vấn đề lớn cần quan tâm là:

1. Sakyong Mipham Rinpoche: 

Sakyong Mipham Rinpoche
Sakyong Mipham Rinpoche

Sakyong Mipham Rinpoche là lãnh tụ tâm linh của tổ chức Shambala, một mạng lưới quốc tế của những trung tâm tu thiềnnhập thất của Phật giáo. Ông đã xâm phạm tình dục phụ nữ; đọc các links: Tricycle.org, Lionsroar.com, New York Times. Tổ chức chủ quản Shambhala đã xin lỗi. Cần lưu ý rằng người sáng lập của Shambhala,

Chögyam Trungpa
Chögyam Trungpa

Chögyam Trungpa nổi tiếnglạm dụng rượu và có quan hệ lăng nhăng với nhiều phụ nữ. Ösel Tendzin - một người sanh đẻ tại Hoa Kỳ là lãnh đạo liên kết giữa Sakyong và Trungpa của Shambhala được biết là có quan hệ tình dục với nhiều người trong khi mình bị bệnh AIDS và không thông báo cho các đối tác của mình, xem bài viết này ở New York Times. Riêng ở Việt Nam có một trang web kimcangthua.orgtán tụng Sakyong Mipham Rinpoche là cầu nối tâm linh duy nhất giữa hai thế giới – châu Á và  Tây Phương bởi Ngài được trưởng dưỡnghấp thụ cả hai nên văn hóa lớn này..., là "Người bảo vệ trái đất” , “vua pháp” hay bậc hộ trì truyền thừa của tổ chức Shambhala, Ngài cũng chính là bậc trì giữ hai dòng truyền thừa Kagyu và Nyingma của Phật giáo Tây Tạng...."

2. Sogyal Rinpoche: 

Sogyal Rinpoché
Sogyal Rinpoche

Sogyal Rinpoche là một bậc thầy giảng dạy Phật Pháp Tây Tạng nổi tiếng toàn thế giới đến từ Tây Tạng, cũng chính là tác giả của cuốn sách xuất bản năm 1992, The Tibetan Book of Living and Dying ( Cuốn sách Tây Tạng về Sự Sống và Cái Chết). Cuốn sách này cho tới nay đã được phát hành bằng 34 thứ tiếng khác nhau ( Bản tiếng Việt với tựa đề “ Tạng Thư Sinh Tử ), với tổng cộng gần 3 triệu bản được phát hành tại 80 quốc gia. Sogyal Rinpoche cũng chính là người sáng lập Trung tâm Rigpa. Trong suốt hàng chục năm trời, Sogyal Rinpoche vẫn được tôn sùng gần như là một vị thánh, nhất là vì ông đã được xác nhận là hóa thân của một bậc Đạo sư vĩ đại, Tertön Sogyal Lerab Lingpa (1856-1926), cũng chính là thầy dạy của Đức Đạt Lai Lạt Ma đời thứ 13. Thế mà trong bức thư ngỏ nói trên, các cựu đệ tử của Sogyal Rinpoche tố cáo vị đạo sư này đã có nhiều hành động « lạm dụng về tâm lý và tình dục » cũng như có một lối sống « xa hoa ».
Trong suốt một thời gian dài Đức Đạt Lai Lạt Ma vẫn bị chỉ trích là quá khoan dung đối với đạo sư Sogyal Rinpoche. Mãi đến đầu tháng 8 vừa qua, trong một hội nghị ở Ấn Độ, Đức Đạt Lai Lạt Ma mới dứt khoát tuyên bố: “ Một số định chế Phật Giáo còn bị ảnh hưởng của chế độ phong kiến. Phải chấm dứt điều này. Những kẻ đó không theo đúng lời dạy của Đức Phật ». Ngài nói thêm : « Điều duy nhất phải làm, đó là công khai hóa những chuyện đó, trên mặt báo, trên đài phát thanh. Sogyal Rinpoche không còn bạn của tôi nữa, ông ấy đã bị thất sủng rồi ». Link: Bài viết "Tai tiếng lạm dụng tình dục lan đến Phật giáo Tây Tạng". 

 

Trong quyển sách Con Đường Đến Tự Do Vô Thượng, Đức Đạt Lai Lạt ma đã dạy rằng: "Bạn nên làm gì khi sự tuân thủ giáo huấn của Đạo sư (Pháp sư) của bạn buộc bạn phải làm việc vô đạo đức hay nếu giáo lý của ngài mâu thuẫn với Phật Pháp ? Bạn nên trung thành với điều gì đạo đức và rời xa điều gì không phù hợp với Pháp.Ấn Độ, một lần kia, một vị Thầy có nhiều đệ tử yêu cầu họ đi ra ngoài ăn trộm. Vị Thầy thuộc đẳng cấp Bà la môn và rất nghèo. Ông bảo họ rằng khi những người Bà la môn trở nên nghèo khó thì họ có quyền ăn cắp. Ông nói, là những người được Trời Brahma (Phạm Thiên) – đấng sáng tạo của thế giới – yêu quý, việc ăn cắp không xấu xa đối với một người Bà la môn. Khi những đệ tử sắp đi ăn cắp thì người Bà la môn nhận thấy một đệ tử đứng im lặng, đầu cúi xuống. Ông hỏi anh ta tại sao không đi. Người học trò nói: “Điều thầy dạy chúng con bây giờ trái nghịch với Pháp, vì vậy con không nghĩ rằng con có thể làm điều đó.” Lời nói này làm vui lòng người Bà la môn, ông nói: “Ta đã trắc nghiệm sự hiểu biết của các con. Mặc dù tất cả các con đều là đệ tử của ta và trung thành với ta, nhưng sự khác biệt giữa các con là ở sự phán đoán. Cậu bé này hết sức trung thành với ta, nhưng khi ta chỉ dạy điều gì sai, cậu ta có thể nhận ra nó trái nghịch với Pháp và không làm việc đó. Như thế là đúng đắn. Ta là thầy của các con, nhưng các con phải xem xét lời chỉ dạy của ta, và bất kỳ lúc nào lời chỉ dạy đó chống trái với Pháp thì các con chớ nên theo.

Biên tập:
Hoàng Liên Tâm | Thư Viện Hoa Sen

  

Teacher
Group/
organization
Problems reported
Shoko Asahara Aum Shinrikyo Group responsible for the 1995 sarin gas attack in the Tokyo subway. Asahara also claimed to be the Christ. Probably needless to say this is an insane & dangerous group
Alon Bagwan Rinpoche   See Dharmaling forum

Dogo Barry Graham /
Dogo Graham Sensei 

The Sitting Frog 
Zen Center
City Cave Zen
Serious questions about not only his references and qualifications as Dharma teacher, but also serious allegations of sexual misconduct and emotional abuse of women, see The Graham Scam and for a quick overview at Smilin Buddha Cabaret
Ram Bahadur Bomjan (or Bomjon), a.k.a. the Buddha Boy, Palden Dorje,  Maitriya Guru Maha Sambodhi, Dharma Sangha   Bomjon became internationally known because of his seemingly endless meditation in Halhoria Forest in Nepal 2005. He has now built a strong following in Nepal and influential following abroad. However, several reports have appeared in the media on acts of corruption, violence, torture and abduction by this person who believes himself to be Maitreya Buddha (yes, another one, see under Maitreya below). This report by a victim of him gives an overview of the reported problems.

Dorje Chang Buddha III /
Wan Ko Yee /
Wan Ko Yeshe Norbu

  A 'Buddha' without history, flooding the internet with self-referring messages of his coming, using all the possible titles he can find.... 'Highest Buddha', 'Supreme leader of Buddhism', on and on.  This makes me quite suspicious, but please check it out yourself. Google's translation of this page is miserable, but I think it denies the point that the Karmapa is supposed to have recognized 'Dorje Chang Buddha' karmapaweb.blogspot.nl/2008/09/blog-post.html. See also www.pasadenastarnews.comand laist.com
Lama Choedak Rinpoche (Canberra Australia) Sakya Losal Choe Dzong Serious allegations of sexual misconduct with his students, see this interview in Non-duality Magazine, and this article on the Buddhist Channel
Lama Kelsang Chöpel
/Gerhard Mattioli
  Serious allegatios of sexual abuse, including drugging women can be found at openboeddhisme.nl
Andrew Cohen Impersonal Enlightenment Fellowship See his page on Wikipedia for some controversy links and writings. Cohen creates his own type of 'Buddhism'.
Ikeda Daisaku Soka Gakkai Website by 'victims'. Especially critique on Ikeda Daisaku
Lama Ganchen Rinpoche   Strong supporter of Shugden, not member of NKT (see below), but apparently rejects the views of His Holiness the Dalai Lama, just Google for shugden... These articles on Reutersexpose the fact that China and Ganchen play a major role in the Dalai Lama protests for obvious political reasons. Besides this, there are reports of totally improper sexual behavior towards a nun, possibly more then one.
'Geshe' Kelsang Gyatso New Kadampa Tradition (NKT)
Many centers and groups world-wide
Shugden controversy, rejection of views of His Holiness the Dalai Lama, unauthorized use of the Geshe title, expelled from own monastery, self-invented ordination of monks and nuns, claims of sexual abuse by ordained members high in the organization etc. Just Google for shugden... or a website of its critics 
and academic research. They have a team that constantly re-writes Wikipedia to erase any critical comments. 
These articles on Reutersfinally expose the fact that China plays a major role in the Dalai Lama protests for obvious political reasons.
Gurudas Sunyatananda
aka 'semi-retired archbishop of the autocephalic Eastern Catholic Church'
aka Khenpo
aka Dharmacharya
aka Servant-Father Francis-Maria of the Immaculata
Contemplative Order of Compassion

Dharma-teacher, but also archbishop of the autocephalic Eastern Catholic Church , which according to their own website, does not believe in the pope as head of the Catholic church, follows Tibetan Buddhism and he denounces the Dalai Lama (because of his understanding of the Shugden controversy) in a published book.

Jhanananda
(Jeffrey S. Brooks)
Great Western 
Vehicle
Self-ordained monk??? According to his own About me, modesty is not one of his qualities. Whatever he is, it does not even appear to be Buddhist to me. This person cannot be a genuine Buddhist monk; probably even less a Buddhist teacher.
Lama Jigme Gyatso   See Dharmaling forum - possibly a fraud begging for money
Lama Jinpa
(Asa Herschoff) 
School of Tibetan Healing Chod Allegations on not being qualified to give transmissions by his own teacher, see e.g. the CEI forum and the Varjacakra website.
Jin Pu Ti, Jin Bodhi Bodhi Meditation See the 'responses' part of this web-page of Daily enlightenment
Jetsunma Ahkon Lhamo,
(Alyce Louise Zeoli)
  Quite some controversy over this 'first western woman to be recognized as a Tulku' can even be found at Wikipedia - the controversial stuff has been carefully edited out of the page since 2010, so pls. refer to versions from 2009 to see info on restraining orders etc. It is not quite clear to me if the accusations are genuine or just part of a personal feud.
Noah Levine Against the Stream Meditation Society (ATS) Noah Levine is accused of sexual misconduct, see this article in Tricycle. Levine was quickly suspended after this and the ATS plans to close all the centers soon after this news. A positive note: the handling of this situation by the ATS and Levine himself appears exemplary.
Lin Yun Black Tantric Buddhism Apparently he admits himself that he is an imposter (see this page). Many signs of this being a cult are being reported.
Maha Vajra, 
Francois Lepine
Sukhi Devi's temple / mahavajra.com Another person calling himself enlightened... Received some unconfirmed messages of him producing his own version of Buddhism, and being a fraud. His 'projects' like Super Soldier, Force Combat and Mystic Knight appear to confirm his questionable reputation.
Maitreya   See a long list of 'wanna-be' Maitreyas at Sarlo's Guru Rating Service

Should I say more?
Ken McLeod Unfettered Mind Accusations of sexual inappropriate behavior in more then one case, see this blog of a victim
Lama Christie McNally Diamond Mountain University Student and ex-partner of Geshe Michael Roach (see below). Apart from her controversial relationship with a monk (Michael Roach), the way she presents herself is more then questionable, as is explained in Badkarmanews.blogspot.com
Rigdzin Namkha Rinpoche   Serious allegations on sexual misconduct with women, including Nepalese nuns. The allegations are not yet officially proven as victims refuse so far to come out in public.
Dennis Genpo Merzel White Plum Asanga  "Disrobed" as a Buddhist priest after admitting to sexual misconduct and resigned from the White Plum Asanga in February 2011. He still wants to continue teaching, but other 
Zen teachers requested him to stop teaching completely.
Dorin Genpo Osho
aka Hans Rudolf Döring 
Bodaisan Shoboji In total 7 cases of sexual abuse are under investigation, see this article (in German). At the time he seemed to live in the area of Augsburg. According to German Wikipedia he is convicted for over 7 years in prison.
Lama Norlha Rinpoche Kagyu Thubten Chöling Monastery Retired as abbot from Kagyu Thubten Chöling Monastery in 2017 after allegations of sexual misconduct. The monastery appears to have taken proper measures to avoid further abuse.  See the mocd webpage for more info.
Ole Nydahl Diamond Way Buddhism Influential western teacher of Tibetan Buddhism, whose sexual behavior and opinions are frowned upon by quite a few Buddhists as 'politically incorrect' or worse, as can be seen at the 
Wikipedia article about him.  At the Austrian ÖBR he is not welcome anymore for his racist, sexist and anti-Islamic utterings. He has also threatened with legal steps against people who report what he himself says. See more in this article in German.
Panchen Lama Gyaltsen Norbu   Fake head of Tibetan Buddhism, chosen by the (anti-religion!) Chinese government. The current Dalai Lama named Gedhun Choekyi Nyima on May 14, 1995 to be the true rebirth. The latter (genuine rebirth) vanished from public eye shortly after being recognised, aged six. (from Wikipedia)
Lama Norbu
aka Nurbu Lama, Longbu
  Author of 'Love Sutra Lama' was convicted for sexual assault end of 2015. See this blog. He defends himself on this website. Difficult to figure out for me what is the complete truth in this unusual story.
Dorin Genpo Osho
aka Hans Rudolf Döring
Hakuin Zen Gemeinschaft According to Augsburger Allgemeine, accused and partial admittance of sexual abuse of several children, see Augsburger Allgemeine link1link2link3, In total, 7 cases of abuse are now in court, see this article.
Domo Geshe Rinpoche, 
aka Marjorie Wangchuk, 
aka Tara Wangchuk, 
aka Marjorie Tara Dadak (Marjorie Quinn-Dadak)
White Conch 
Dharma Center
Serious doubts about her being the rebirth of Geshe Domo and more, see this specific website, which undermines her most important claims.
Lu Jun Hong, 
Lu Taizhang
Oriental Radio Claims to be Guanyin Bodhisattva’s manifestation in publicity materials, mixes Dharma teachings with his own inventions . See the 'responses' part of this web-page of Daily enlightenment. Also, see this from Major Buddhist associations in Malaysia, which says e.g. "not the real teachings of the Buddha".

Lama Kunzang Dorje
aka Robert Spatz

Ogyen Kunzang Choling Very disturbing allegations and actual conviction for sexual abuse, see this website, especially notice the slides at then end with some very disturbing quotes on what KD believes to be the correct behavior towards one's teacher - like never listening to other teachers: a clear red flag for cults.

Luis Kunga Choedak Riesgo

  Serious allegations noted at: 
http://www.facebook.com/note.php?note_id=147681110732&id=673604575&ref=nf , or even worse, I saw a psychological evaluation that mentions "many serious psychological symptoms", a bad start for any teacher to say the least. Riesgo claims that the evaluation and allegations are regarding his father and not him.
Rients Ritskes zen.nl (Dutch) His own teacher, Tsushimoto Roshi accuses him of teaching his own, self-invented teachings and unjustly using titles like zen-master, roshi sensei and dai-osho. Zen.nl is a commercial organisation which appears to earn a lot of money by 'educating' Zen teachers. See this Dutch blog. Zen.nl is a commercial organisation rather then religious or non-profit as one would expect.
Geshe Michael Roach   He apparently managed to 'qualify' as Geshe by paying donations to a monastery and receiving an honorary geshe-title. Since a few years, he makes outrageous claims of realizations. He also claims to be a monk, but has sexual relations and wears long hair; clear contradictions to the monks vows he has taken. His Dharma teachings appear to go way off in a similar way. See e.g. http://www.diamond-cutter.org and see this letter from His Holiness the Dalai Lama's office (scroll down the page a little).
Sakyong Mipham Rinpoche Shambhala Sexual abuse of women; links Tricycle.orgLionsroar.com
New York Times. Shambhala has apologised. It should be noted that Shambhala's founder Chögyam Trungpa was well-known for his alcohol abuse and womanising. American-born Ösel Tendzin was leader of Shambhala between Sakyong and Trungpa, and he is known for having sex with people while having AIDS and not informing his partners, see this article in the NYT.
Sangharakshita

Friends of the 
World's Buddhist 
Order (FWBO)
a.k.a. Triratna

See http://www.ex-cult.org/fwbo/fwbofiles.htm Most criticism appears directed towards the founder Sangharakshita and his sexual habits. The intentions of the FWBO itself are sometimes questioned as well, but appear generally not serious.
Joshu Sasaki Former Abbot of Rinzai-ji Serious allegations of fraud and seual misbehavior, see http://sasakiarchive.com/ 
and http://sweepingzen.com/tag/joshu-sasaki/
Sheng-yen Lu,
'Living Buddha Lian-shen' , Lu Sheng Yan
Not be confused with respected Zen Teacher, Ven. Sheng-Yen (or Chen-Yen)
True Buddha 
School 
(Zhen Fo Zhong)
See: http://www.buddhismaustralia.org/cults.htm 
or Wikipedia Shen-yen's extravagant claims of authority as a Buddhist master are questionable at best. He even gives Kalachakra initiations based on...who knows... 
None of his followers so far have been able to explain to me how he became a qualified Kalachakra master, they merely re-state his unfounded claims; please feel welcome to email me if you can actually substantiate his qualifications.

Eido Shimano Roshi
aka Tai San
aka Muishitsu Eido Sotai Shimano, Roshi

Former abbot of Dai Bosatsu Zendo, New York, and 
chairman of Zen Studies Society
Severe accusations of sexual harassment and more at shimanoarchive.com, see e.g. this article
Edward A. Penney
(Edo Shonin, aka - et al.)
and William Van Gordon
Pine Forest Sangha, 
Tranquil Abiding
Bodhayati,
Awake to Wisdom
More then dubious qualifications, see the Edward Penny Archive or EdoShoninArchive.com
Sogyal Rinpoche Rigpa Although the accuracy of Sogyal's teachings are generally not questioned, his outrageous behavior has caused quite a bit of controversy, as can be found even at Wikipedia *. There are reports claiming that not Sogyal Rinpoche, but Andrew Harvey wrote The Tibetan Book of Living and Dying. More on that here. Things appear to have gone gradually worse aslo,
see  this blog and this blog . See also this disturbing open letter from 12 of his senior students from 2017. And what about punching a nun in the stomach?
Suma Ching Hai   See: http://www.buddhismaustralia.org/cults.htm , 
the Rick Ross forum, or this critical article
Tara Drolkhar Rinpoche / Tara Tulku Drimed Drolkar / 
Tara tulku
(Alenka Bone)
  See Dharmaling forum
Tshong Tulku
(Pavel Hanč)
  See Dharmaling discussion forum
Traktung Rinpoche Flaming Jewel
Sangha
See: http://www3.telus.net/public/sarlo/Ynonice.htm#below
or 
http://approachingaro.org/hhdl Quite presumptuous claims, little or no proof? Relation with controversial Aro Ter. No major controversy reported though. Sorry, the links appear to change often and may be dead; whether this is a good or a bad sign, I don't know...
Brian Ruhe    Besides spreading half-truths and incorrect information about Buddhism, he mocks Buddhist traditions other then 'his own' Theravada tradition. This Canadian 'teacher' also appears to be a fan of Hitler and NAZIs, is and enemy to Jews in general and denies the holocaust. Other hobbies appear to be UFO's, alien abductions and conspiracies. Only his calls for donations are consistent... Recently received a report of sexual harrassment to make the list of someone with mental problems complete. Check the Brian Ruhe Show.
Tsem Tulku   Kechara, Malaysia After years of denial, Tsem Tulku has admitted he practies or at least practiced Shugden. This practice is of course his own decision, but not being straightforward about his practice is controversial at best. In recently publicised teachings of around 2005 he vehemently declares he will never stop this practice. Around 2008 he apparently vowed he stopped, but still supported the website shugden.com. These articles on Reuters finally expose the fact that China plays a major role in the Dalai Lama protests by Shugden protesters for obvious political reasons.

Tulku Urgyen Tenpa /
William Cassidi
Not to be confused with Tibetan Tulku Urgyen

  Some quite heavy accusations vented e.g. in this blog
Phra Dhammachayo / Dhammajayo /
Phrathepyanmahamuni
Wat Phra Dhammakaya/ Dhammakaya Foundation See: http://www.buddhismaustralia.org/cults.htm
WikipediaRick Ross, and Dhammawheel, it seems that the 'World Fellowship of Buddhist Youth in Thailand' has practically become part of the Dhammakaya organisation.
  I Kuan Tao 
(Tian Tao) / 
Yi Guan Dao
See: http://www.buddhismaustralia.org/cults.htm
Ani Tenzin Kalsang a.k.a.
Carol Watt
Tengye Ling Tibetan Buddhist Temple Very disturbing points listed in a blog that is unfortunately not accessible anymore, varying from physical and emotional abuse to misuse of funds and unfounded claims of titles and spiritual realizations etc.
Thich Thien Son Pagode Path Hue  Allegations of inappropriate sexual behavior, see http://blog.buddhistische-sekten.de/ . The 'Deutschen Buddhistischen Ordensgemeinschaft e.V.' expelled him as member in 2010 after receiving 5 different written statements of sexual abuse and abuses of power. Apparently, he also admitted sexual abuse of a 12 year old boy.
'Living Buddha' Dechan Jueren
aka Master Yu

Dari Rulai Temple, Puente, Ca, USA

Charges outrageous course fees, focuses on practices for wealth and success - especially his own. He appoints 'Vajracharya's' (tantric masters) after rediculously short trainings. In March 2011 charging £375 for (1 U$) masks supposedly against radiation sickness during the Japanese nuclear disaster after the tsunami!
Dr. Klaus Zernickow 
a.k.a. Sotetsu Yuzen
First Zen Community of Berlin, Mumon kai Accused of long-term, systematic abuse of their students, with allegations ranging from sexual predation to financial improprieties. See theZensite.com

Please note that with this comment, my intention is to warn western women to not confuse/mix their spiritual practice with having sex with any spiritual teacher, even a famous person like Sogyal Rinpoche, without thinking twiceYou can very easily end up in a difficult position. At the same time many people - including myself - find his Dharma teachings inspiring, and you will still find many of his quotes on this website for that reason only.

There are also some teachers and organizations that are being made suspect, but so far, my own limited research has shown them to be OK, here is a short list:

Teacher Organization Comments
Li Honqzhi Falun Gong, 
Falun Dafa
http://www.buddhismaustralia.org/cults.htm claims distorted Buddhism. However, they only claim to be 'inspired by Buddhism'. 
Please be aware of the truely vicious attitude of the Chinese Govt. against this group, so much of the info available may be distorted beyond recognition. There are reports that the Chinese Govt. have tortured and murdered members of this group for no other reason then being a member.

Finally, there are some groups or teachers I would like to have more info from, positive or negative, so please contact me if you have serious information on the following:

Teacher Organization Comments
Lama Karma Tsundulp Lodro
(Jeffery Alvin Olson)
  What is the origin of his Lama title, how does someone collect 50,000 hours of formal meditation besides his studies like 'received specialised Vajrayana Tantric training as a Sahaja-Tantra Lama in the Kargyu and Sakya schools of Tibetan Buddhism' and from whom did he receive these teachings. According to his website 'Lama Lodro is also a photographer, videographer, artist, certified journeyman carpenter, cabinet-maker, amateur chef, movie set constructor, textile designer, hobby mechanic, and grass-roots naturalist. ' One life appears too short for all of this? He gives empowerments of sage-green Tara - unknown to teachers I have asked.
Maticintin Hümüh Clear mind Buddhism Qualifications? Teachers? Lineage? On the own website it is claimed she was enlightened centuries ago and now created her own sect; red flags...
Rama - Dr. Frederick Lenz   Claims to be enlightened on own website. "I know nothing that hurts a person spiritually more than being poor." This man probably never heard of monks and nuns, and the fact that the man-to-be-Buddha renounced all his wealth and possessions before becoming enlightened.
Lama Padma Karma Center for Dzogchen studies Described to me as 'bad news' by a well respected American scholar. Received one lengthy complaint but it lacked any clear allegations.
Kelsang Chitta Karuna, aka Ven. Thich Nu Tam Phuc   Apparently very active in fundraising for ...herself?

 


Nguồn gốc bài viết: http://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-group-center-questionable.html 

CHÚ THÍCH

[01] The Shimano Archive: http://www.shimanoarchive.com/ 
[02] A View on Buddhism Controversial 'Buddhist' Teachers & Groups: http://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-group-center-questionable.html 
[03] Vào lúc này, rất nhiều loài chim bay đến chỗ chúng tôi từ mọi hướng và đậu xuống cành cây. Các loài cá trong hồ bên cạnh Đức Dorje Chang III bơi về phía chúng tôi. Hai con chó hoang cũng đi vào giữa nhóm người trước chỗ ngồi của Đức Dorje Chang III. Thật là kỳ diệu! Ngay khi Đức Dorje Chang III giảng pháp tối cao vi diệu, từng đợt sóng đột nhiên cuồn cuộn trong hồ. Có một tiếng động lớn vang lên. Một con rồng đen tự biến thành một con cá vàng đen to lớn. Nó trồi lên và đứng thẳng bằng đuôi lên khỏi mặt nước. Nó trông giống như một con cá heo đang biểu diễn trên nước. Nó cúi lạy Đức Dorje Chang III sau mỗi động tác. Vào lúc này, một con cá trắng và một con cá đen khác cũng nhô lên khỏi mặt nước và thể hiện sự tôn kính Đức Dorje Chang III y hệt những gì con cá lớn này vừa làm. Cảnh tượng này diễn ra chừng 20 giây. Vài đệ tử lấy máy quay phim ghi lại và họ đã quay lại được cảnh này.
[3] That’s a strange thing to write; in fact, there are many “Fellows” of the Royal Academy of Arts, who use the initials “FRSA”; some are artists and academics, others are well-connected mediocrities who get proposed by someone and pay a subscription fee for the snob-value of letters after their names – in some cases I’ve seen in the UK, this a practice that can become addictive, leading to absurd strings of letters. But I digress…
[04] Từ cuối những năm 1960, ông Ole Nydahl, là một người nổi danh ở Copenhagen và nhiều quốc gia khác, ông đã học Phật và thành lập một nhóm nghiên cứu về Phật giáo Thiền và Tây Tạng, nhóm này có văn phòng riêng và có xuất bản tờ báo Phật giáo mang tên "Diễn đàn Phật giáo" (Buddhist Forum) bằng tiếng Đan Mạch. ông có viết một quyển sách mang tên “Theo Chân Đạo Sư Tây Tạng”, tác giả Lama Ole Nydahl (bản dịch của Tâm Huệ Nguyễn Thị Tú Oanh) là một cuốn sách mới ra mắt trong tháng 5/2011 này của NXB Phương Đông,Tạo bài viết
20/07/2018(Xem: 3004)
03/10/2015(Xem: 11059)
Không còn nghi ngờ gì nữa, khẩu trang đã đóng một vai trò trung tâm trong các chiến lược đối đầu với dịch bệnh COVID-19 của chúng ta. Nó không chỉ giúp ngăn ngừa SARS-CoV-2 mà còn nhiều loại virus và vi khuẩn khác.
Là một Phật tử, tôi nương theo lời dạy của Đức Phật không thù ghét, không kỳ thị bất cứ chủng tộc nào. Tại Hoa Kỳ, người Da Trắng đang là đa số cho nên họ lãnh đạo đất nước là chuyện đương nhiên. Thế nhưng nếu có một ông Da Đen hay Da Màu (như Việt Nam, Đại Hàn, Phi Luật Tân…) nổi bật lên và được bầu vào chức vụ lãnh đạo thì điều đó cũng bình thường và công bằng thôi. Đức Phật dạy rằng muôn loài chúng sinh đều có Phật tánh và đều thành Phật. Giá trị của con người không phải ở màu da, sự thông minh, mà là đạo đức và sự đóng góp của cá nhân ấy cho nhân loại, cho cộng đồng, đất nước.
Đức Đạt Lai Lạt Ma đang cách ly an toàn với coronanvirus tại tư thất của ông ấy ở vùng núi cao Hy Mã Lạp Sơn, nhưng nhờ công nghệ thông tin đã giúp ông ấy kết nối với mọi nơi trên thế giới. Chúng tôi đã nói chuyện với ông qua ứng dụng truyền thông liên kết video về lòng từ bi, sự phân biệt chủng tộc ở Hoa Kỳ và về Tổng thống Trump, trong số các vấn đề khác.